Followers

Thursday, August 30, 2012

Maktok (pengasuh) ajar Danial byebye (waving)

Setiap kali nak pergi kemana2 or nak balik dari rumah orang, saya selalu suruh danial 'bye bye'... Tapi dia hanya tgk muka saya n senyum... puas saya angkat tangan dia n goyang2 sikit suruh bye bye tapi dia tak nak buat... tapi baru2 ni bila balik dari keje, suami cakap Maktok dah train Danial utk bye bye... saya pun excited laa n suruh dia tunjuk kat saya..

Mama: Danial... bye bye... cepat la bye bye
Danial: (Senyum malu2)
Mama: Danial...... bye bye papa... (tak putus asa)
Danial: (Angkat tangan n buat isyarat bye bye...) ala ala usop wilcha gitu....


Haha.. mungkin orang kata alaa bye bye je pun... tapi bagi saya melihat perkembangan anak membesar depan mata amat la bermakna... Walaupun sedikit je perubahan saya dah seronok.. kalau dulu dia hanya tahu nangis dan ketawa tapi sekarang dah pandai membebel... apa benda ntah dia cuba cakap tapi memang bersungguh dengan mimik muka skali...

Wednesday, August 29, 2012

WW #1

 Tolong mama kemas beg...

Banyaknye baju...
Haa kat sana ada beg lagi... mcm nak cuti setahun mama ni..

Monday, August 27, 2012

Aidilfitri pertama Danial...

Selesai sudah cuti-cuti raya Danial selama seminggu kat Taiping dan Sg.Petani. Mentang2 la raya pertama Danial, baju Melayu pun sampai 2 pasang... ish ish memang rambang mata nak pilih.  Dalam sibuk beraya, aktiviti membuat makanan bayi memang tak tinggal... (mesti Danial tension tgk orang makan lemang, rendang, kuih raya...) apa nak buat, Danial kan baru 10 bulan & gigi atas pun baru nak tumbuh. so total sekarang ada 7 batang gigi... 4 atas, 3 bawah... dah keje menggigit orang pulak tak pun hisap jari... sian anak mama gatal gusi.. 
berbalik cerita masak memasak bubur danial, bila dah travel ni, bahan memasak bubur sangat la terhad... nak bawak balik stok mmg leceh sbb nanti cair pulak puree frozen tu. so masak je la apa yang ada... pagi raya je danial makan sup cendawan.... itu pagi raya, bila dah raya kedua, ketiga, menu semuanya lebih kurang je... bubur nasi + kentang + carrot @ kacang peas + daging @ ayam.  walaupun sangat bz menjelajah rumah opah di taiping  dan rumah tok di sg. petani, Danial tetap selera makan... aktiviti kejar mengejar time makan tu mmg biasa... bila dah terror merangkak ni, kejap ke sana kejap kesini... penat mama nak oiii... 
Hmm banyak lagi kisah raya bersama Danial... tunggu di entry akan datang.. 

kopiah yang besar...


Tuesday, August 14, 2012

Tertelan kertas pulak dah...

Salam...

Sabtu lepas, dalam orang sibuk2 pegi shopping raya, kami pergi servis keta.... hmm servis keta pun penting sbb minggu ni dah nak balik kg.  Jadi sebelum memulakan perjalanan kena la pastikan kereta berada dalam keadaan baik.  Plan asal, suami saya nak pergi sorang kat pusat servis tu.  Oleh kerana dia tak tahu jalan (dulu dia keje kat Penang, so jalan2 kat KL Selangor ni mmg asing untuk dia) saya mengofferkan diri untuk ikut.  Ingat senang ke dengan anak kecik lagi.  Sib baik la waiting room service center tu selesa... so saya n Danial lepak2 kat situ.  Bila masuk jam kedua, Danial mula menunjukkan reaksi kurang selesa. dia boring la tu.. budak kalau dah *dapat kaki* ni, mmg tak boleh duduk diam.

Danial start meronta untuk dilepaskan... xmo duduk atas riba je... dia nak bebas merangkak dan berjalan kat dalam waiting room tu.  Tapi mana boleh biarkan sbb kotor la baju n seluar dia nanti.  terpaksa la saya dukung dan bawak jalan2 kat dalam tu.  kejap2 bagi makan, kejap2 menyusu, kejap2 pass kat papa dia... 

Bila dia boring, sume benda dalam diapers beg dia nak main. n terjumpa la botol bedak... (Bedak baru n tak bukak sticker lagi...) Mula2 saya biarkan dia gigit2 bedak tu, lepas tu saya ambil dah bukak sticker tu n tuang bedak (sikit je) atas tangan dia... suruh dia letak kat muka... 

Dipendekan cerita...

Masa Danial kat papa dia, saya ternampak Danial tengah pegang sticker tu.. saya pun cakap "yanggg nnt dia makan benda tu..." papa dia pun cakap, " takpe kena la tengok2... " 
Lepas tu Danial diserah pada saya dan suami pun pegi ke tempat kereta nya dibaiki... 

Tiba2 saya teringat sticker tadi... saya check tangan dia dah tak pegang benda tu... rupanya dia punya la syok dok kunyah2. Saya pun apa lagi cuba la korek mulut dia... lagi saya korek, lagi dia menelan... hah sudah... sticker tu kat anak tekak dia n Danial menunjukkan ciri2 nak termuntah.. saya pun berlari2 ke toilet.  Tapi..... Danial tak muntah pun... Alamak dia dah tertelan!!!! tiba2 papa danial datang n saya dengan muka cemas bagitahu apa yang jadi... 

Bila dia dah tertelan, Danial takde rasa nak muntah lagi... saya pun bagi la minum air banyak2 supaya kertas sticker tu tak sangkut... n terus kami bawak ke klinik ( risau wehhh... kang jadi benda lain pulak) 

Di klinik

Doktor pun check perut, paru2 n anak tekak Danial.  Doktor cakap, kalau tertelan benda, paling ok pun benda tu akan keluar bersama najis dia... n paling teruk pun kalau benda tu termsuk saluran paru2 dan boleh menyebabkan infection. tapi Danial kan baby lagi.. so saluran paru2 kecik je.. kemungkinan nak ke paru2 tu susah laa (haa mood lega sikit)  tapi Doktor suruh pantau, kalau dia menunjukkan ciri2 seperti: 
1. Demam
2. Muntah2
3. Sakit perut
Sila bawak ke klinik dengan segera...Doktor cakap lagi, hmm dia nampak mcm selesa dan xde apa2 berlaku, jadi saya boleh kata dia Ok... (haaa mood lega lagi...)

Hari Pertama - Ahad (setelah lebih 12 jam) Danial pun membuang kali pertama sejak kes makan sticker tu...  bila check2 diapers, xde pulak bahan bukti yang dicari... (mood kecewa)

Hari Kedua - Isnin (kat rumah pengasuh)... Papa Danial beritahu makcik tentang hal tu... So bila dah petang masa saya ambil Danial, makcik tu cakap "haaa dah keluar dah pagi tadi... elok je terlipat" (mood lega sangat) haha... 

Pengajarannye: Jangan percaya kat anak anda apabila dia bermain dengan benda2 kecil terutama kertas.... kerana kejap je dia akan memasukkan dalam mulut.  kena la pantau selalu... :)

*dapat kaki* - dah boleh berjalan

Upah sebab berkelakuan baik... :)


Tuesday, August 7, 2012

MamyPoko Pants


Bila imbas balik masa Danial baby dulu, punya la senang proses tukar diapers.  Tapi sekarang tidak lagi...

Sebab tu la kami suami isteri berkira2 untuk mencuba diapers jenis sarung punya... Harga dia mahal sedikit dari yang biasa dan jarang ada offer pun.  Tapi untuk percubaan, kami beli la jugak satu pek.  Kalau nak teruskan pun kena selang seli dengan yang biasa punya... Silap hari bulan, mama pun share diapers ngan Danial... huhu... hmmm papa nak try??? hehe

Biru utk baby boy, Pink utk baby girl

Setelah dicuba, nampaknye mmg senang guna jenis pants... kena beli lagi la ni... :)

Kat sini ada sikit panduan untuk memakai MamyPoko Pants yang saya refer dari MamyPokoClub

How To Wear MamyPoko Pants correctly


  • Put on MamyPoko Pants Extra Soft Fit like pants.
  • To prevent leakage, the leg gathers and waistband must be fitted and not folded over.

MamyPoko Pants Extra Soft Fit
Size Weight (KG) Pack Size (pieces)
Regular Jumbo Super Jumbo
M 7 - 12 17 34 64
L 9 - 14 14 28 52
XL 12 - 17 12 24 46
XXL 15 - 25 10 20 -

Sang Gajah dengan Sang Singa

Tajuk dah macam Hikayat sang kancil dengan sang buaya dah... huhu... 

 

Alkisahnya… saya baru perasan yang danial suka sangat 2 binatang ni. Kalau bagi toys lain kejap je dia main tapi kalau 2 benda ni dia akan gomol2 tarik2 dan selalunya dia akan masuk dalam mulut… best agaknye..

 

Tapi mungkin kebetulan jgk sbb kedua2nya ada bunyi.  Baby kan suka pada bunyi siap henjut badan lagi kalau saya tarik tali kat gajah tu…

 

Lihat la Danial dengan favorite toys dia…


muaahhh sayang gajah...

Gajah sedang cuba memujuk Danial

"Macam mana mama buat boleh bunyi ek"

Tido sama2.

Leka membelek...

Pegi birthday party Mia pun tak tinggal singa dia..

Belek lagi...


Tgk singa kecik pun jadi mangsa... Danial suka sangat gigit benda tu... Geram agaknye...
Auuummmmm
 Note: Papa : Sume toys danial mcm gegirl punya je.. nak beli keta kontrol... 
           Mama : (tapi papa yang main... hmmmm )

Thursday, August 2, 2012

Danial dah makin tinggi...

tengok tu.. Danial dah boleh capai barang atas meja... so segala benda yang boleh bahaya kan dia kena simpan dalam tempat yang lebih selamat...


video

Note: Maktok (pengasuh) bagitahu Danial gigit dia... hmm gigi baru 2 batang...