Followers

Tuesday, September 4, 2012

Avocado dan Danial

Buah avocado ni mmg ramai yang sedia maklum mempunyai khasiat yang tersendiri.  Terus terang saya tak berapa suka dengan rasa buah ni yang lemak masam2 kelat nih... tapi kalau buat jus alpukat (yang famous kat Indonesian Restaurant) tersangatla sedap pulak.. mungkin dia dah campur coklat kot...

Kat sini saya nak share hasil usaha saya menggoogle khasiat avocado...

1. Avocado adalah rendah kandungan gula dan tiada garam malah kaya dengan vitamin iaitu C, E dan K
2. Mengandungi antioksida dan potasium untuk mengelak daripada penyakit radang sendi dan kandungan asid foliknya dapat elak serangan jantung dan kanser
3. Makan sehari sebiji avocado selama sebulan dapat mengurangkan berat badan dan merendahkan kolestrol
4. Memperlahankan proses penuaan dan juga kanser kerana kaya dengan vitamin E
5. Mengandungi sumber lutein yang tinggi untuk mengawal katarak sebagai langkah awal daripada menjadi buta
6.Sesuai untuk makanan bayi kerana kandungan lemak tidak tepu membantu proses perkembangannya

Terdapat 2 jenis iaitu
 Hass - berbentuk lonjong dengan kulit yang menggerutu berwarna hijau
          - bertukar menjadi gelap dan ungu setelah masak
Shepard - berbentuk lonjong macam pir yang berwarna hijau tetapi berkulit licin
              - isinya lebih lembut dan lemak
(sumber: http://www.utusan.com.my)
Masa mula2 perkenalkan buah ni pada Danial, saya ingat dia tak suka, rupanye dia SUKAAAAA... selalunya saya akan buat puree sebagai snack di rumah pengasuh.  Sekali buat 2 biji, simpan dalam peti ais utk di freeze kan...






Buah2 lain yang menjadi favorite Danial - Honey Dew, Anggur, Epal Merah, Pisang, Pear dan Mangga (kalau masam sgt dia reject)



No comments:

Post a Comment